Skip links

Stress

Stress

We krijgen allemaal wel eens te maken met stress. Voor een korte periode is dat helemaal niet zo erg. Vooral als je het einde van die periode kunt overzien. Maar wat als er maar geen eind komt aan de stress in je leven. Of als je van de ene stressvolle situatie in een andere over gaat. Stress heeft een behoorlijke invloed op ons lijf. Op hoe wij ons voelen. Stress geeft klachten.

Je kunt klachten ervaren als een gejaagd gevoel in je lijf, spanningen in je nek, schouders of kaken, of hoofdpijn.

Als stress maar aanhoudt, nemen klachten helaas toe. Vermoeidheid kan zelfs een gevoel van uitputting geven. Depressieve gevoelens of snel geïrriteerd en prikkelbaar. 

Het beeld is duidelijk. Als stress de kans krijgt, maakt het ons ziek. Ik weet er alles van. Ik legde de lat al hoog voor mezelf, waardoor er altijd wel een mate van “gezonde spanning” in mijn lijf zat. Het was natuurlijk gewoon stress. Daar kwam een relatie bij die voor mij niet goed bleek. Stress liep verder op. Nadat die situatie voorbij was, gaf mijn lijf een heel duidelijk signaal. Ik stortte letterlijk in. Mijn lijf dwong me tot rust. Omdat ik mijzelf zo veel jaren voorbij gelopen was, duurde het lang voordat ik rust en ontspanning in mijn lijf kon ervaren. 

Ook hier heeft PMA mij geholpen om inzicht te krijgen waarom ik zo lang vast hield aan bepaalde patronen. Hoe veilig die voor mij voelden, terwijl die eigenlijk niet goed waren. In heftige situaties had dit gedrag mij geholpen. Mij staande gehouden. Dat hoefde nu niet meer. 

Ervaar jij stress? Hoeveel stress ervaar jij?

Hoe goed luister jij naar de signalen in je lijf? Of leef jij veel meer vanuit je hoofd? 

Breng je hoofd en de gevoelens in je lijf weer met elkaar in verbinding. 

Word je weer bewust van je lijf. 

Kies voor je gezondheid!